top of page

  

Kleuterschool 

          EVERMARUSKE​​

  • Facebook
  • Instagram

Schooljaar 2013 - 2014

Het groene huis en ons tuintje...

Dit schooljaar begon al zeer vroeg!! Met het oudercomité en enkele helpende ouders hebben we in de vakantie ons eigen 'Groene huis' gerealiseerd!! Dit wilde de ouders doen om juf Nele veel succes te wensen als directrice van onze school!! 

Het is de bedoeling dat de kleuters hier kennis maken met het klimaat, en dat de ruimte dienst doet als buitenklas. Dankzij enkele handige papa's werd ook ons tuintje voorzien van klinkers en stoeptegels! De financiële steun kwam er grotendeels van de provincie limburg, maar ook dankzij het oudercomité!
Langs deze weg willen de juffen en kleutertjes alle helpende handen bedanken!!!! Het resultaat is SCHITTEREND!!! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 2 september: Een nieuwe start!
  

Op 2 september ging opnieuw de schoolbel. Voor 4 kleutertjes een nieuw begin! Alle 4 waren ze zeer flink en was de dag voorbij gevlogen. Hier enkele sfeerfoto'tjes van deze eerste dag!

De jarigen
  

Ook dit jaar maken we weer een album waar we foto's van onze jarigen in plaatsen. Zo kunnen jullie zien hoe jullie kapoen het er die dag vanaf brengt! Hier alvast de eerste jarigen!

Tongeren Kermis

Joepie Tongeren kermis!! Dit mochten wij natuurlijk niet missen! Zo trokken we een namiddag naar de kermis waar we enkele ritjes op de draaimolen maakten, en de namiddag afsloten met heerlijke kermisfrietjes! Maar ook in de klas hebben we rond dit thema vannalles gedaan. Zo hebben we geturnd met ballonnen, een lekkere lolly gemaakt, en Juf Nele en Juf Els speelden zelfs een toneeltje over een snoepjeskraam op de kermis. 

Thema verjaardag - kleuren

Deze week waren er 2 jarigen, dubbel feest dus. Maar ook voor de niet jarigen was er werk aan de winkel, wij hebben namelijk onze kroon al bijna allemaal klaar! Ook hebben we een heerlijk verjaardagstaartje gemaakt en samen opgesmuld. 
Zo kwam
 ook het thema kleuren aan bod, en hebben we zelf groen gemaakt, we ontdekten ondermeer welke kleur er uit rood en blauw kwam door onze handen tegen mekaar te wrijven!

Er was ook een rode en gele dag, we dronken een rood drankje en mochten allemaal iets geel meenemen om te eten. 

Herfstwandeling en herfst in de klas

De herfst is weer in het land... Tijd voor onze jaarlijkse herfstwandeling. We trokken dit keer naar het kabouterbos in Lanaken waar we samen met de kabouters op pad gingen door het herfstbos. Na een lange wandeling lekker in het zonnetje picknicken en erna ravotten in de speeltuin!
In de klas ging het thema nog even verder en hebben we ook bloembollen geplant in onze tuin. Aansluitend kwam het thema kabouters ook aan bod en zo hebben wij nu wekelijks 2 tuinkabouters die onze tuin onderhouden!

Met Gloobje naar Ecuador:

Ook dit jaar trokken we er weer op uit met het vliegtuig. Onze bestemming was het voor ons nog onbekende Ecuador! Samen met de andere dorpsschooltjes (Piringen en Overrepen) namen we het vliegtuig en beleefde we een ongelooflijke startdag van ons project. We bakten bakbananen, deden een omloop over paalwoningen, stempelde bananen, maakten mannetjes van hout,...Maar ook de weken erna werd er nog veel geleerd over Ecuador. Samen met Gloobje trokken we naar het bos, maakten we paalwoningen in de zandbak, deden we een omloop met boomstammen, maakten we bananenchips, en nog veel veel meer! Het waren weer leuke weken. 

Terug naar de oertijd

Voor ons grootoudersfeest kozen we dit jaar voor een speciaal thema: "De oertijd". Maar vooraleer we oma en opa hier vanalles over konden leren moesten we zelf op onderzoek uitgaan. We trokken dus een voormiddag naar het Gallo Romeins museum en leerden er samen met steentje en stoertje hoe de oermens vroeger kon overleven. In de klas kwam er dan ook een kamp van de oermens en met onze gevonden stenen en hout leerden we zelf te overleven. In de turnles oefenden we ons jachtinstinct door het richten van speren op mamoeten, hazen, paarden,... Maar ook spelen met natuurklei, verven met koffie, tekenen met aarde,... kwamen onder meer aan bod. Als afsluiter van het thema namen we oma en opa mee naar het museum en gidsten we hen doorheen de oertijd.  

Sinterklaas in onze klas

Begin december, dat wil natuurlijk zeggen dat we volop bezig zijn over de Sint en zijn Pieten. Dit jaar vonden we wel een heel vreemde brief in onze tuin: van Mandarijnpiet. Hij wilde graag mandarijnen in onze tuin planten... Maar wij wisten wel beter... Zo kwam ook snoeppiet even langs om wat snoepjes binnen te gooien. In de klas konden we zelf snoepjes maken, sorteren en in de schoenen verstoppen. En op Donderdag 5 december kwam de Sint met zijn Mandarijnpiet en Snoepjespiet dan ook even langs. Maar waar was de Sint....? Allemaal samen gingen we op zoek... Nadat we hem gevonden hadden keerden we samen terug naar de school waar we nog leuke liedjes en versjes zongen, en waar we leuke cadeautjes voor in de klas kregen. Tot volgend jaar Sinterklaas!!!  

Kerstmis

En natuurlijk zijn we nadat de Sint was langs geweest druk aan de slag gegaan voor onze Nieuwjaarsbrief. Maar eerst was het nog groot feest... Juf Nele haar verjaardag... Na al de cadeautjes was het tijd voor lekker gezonde sandwiches, mmmmm wat was dat lekker!! Voor onze nieuwjaarsbrief mochten we eens lekker kliederen met de verf en verfden we mekaars voeten. Dit toverden we later om tot een heus rendier! Als afsluiter was er een leuk kerstfeestje met leuke cadeautjes die we thuis zelf zochten en inpakten en tenslotte hebben juf Nele, juf Gaby en juf Els lekkere frietjes gebakken. 
We dachten in deze periode niet alleen aan onszelf, zo hebben we ook meegedaan aan de schoendozenactie van "Actie for Kids". Waar we enkele mooie schoendozen versierd en gevuld hebben met schoolspulletjes, verzorgingsproducten en wat speelgoed.

De winter

De kou liet dan wel op zich wachten deze week, maar toch leerden wij over hoe de dieren zich in de winter beschermen en hoe wij ons tegen de kou kunnen beschermen. 
We hielpen de vogels een handje bij het verzamelen van voedsel door het maken van vetbollen en lekkere buisjes met granen en pindakaas. 
Een leuk aankleedspelletje hoort er natuurlijk ook bij, wie zou er gewonnen hebben? 

Rollebolle voor de 4 en 5 jarigen

Ook dit jaar mochten we weer gaan mee sporten met Rollebolle in de grote sporthal. Er stonden ons 10 leuke parcours te wachten, spelen met de bal, evenwicht oefenen, klimmen en klauteren, spelen met de parachute, fietsen op de fietsjes,... Maar het leukste vonden wij natuurlijk... HET SPRINGKASTEEL!!!

Thema ziek zijn

Oei oei wat was er nu aan de hand met onze Jules... Hij was uit het rek gevallen... Dat moesten we natuurlijk onmiddellijk verzorgen!! Daan heeft de knie moeten ontsmetten, Alexia kleefde een pleister, en Julie maakte er een mooie rode pleister van. Net zoals in het liedje dat we voor Jules hebben gezongen. Hij voelde zich snel weer beter. In de poppenhoek zijn er ook enkele ongelukjes gebeurd en moesten de kleuters vaak gaan verzorgen. Zo kwam ook de mama van Louis ons even uitleggen waarvoor al die spullen dienden. Wat hebben we veel bijgeleerd! 

Gezonde voeding + Lichtmis

Op maandag 2 februari trokken we allemaal samen naar de viering in de kapel om Lichtmis te vieren. Na de viering was er natuurlijk tijd voor de traditie van de pannenkoeken. Juf Nele en Juf Els bakten heerlijke pannenkoeken, maar was dat wel allemaal zo gezond??? Wie wist er wat er wel gezond was? En wat net niet? Tijdens Sam haar verjaardag aten we dus geen cake of wafels, maar wel heerlijk zelfgemaakte fruit saté's. Ook na een bezoek aan Center fruit wisten we al iets meer over wat er allemaal te krijgen was in een groenten en fruitwinkel. Zo richten we ook in onze klas een groenten en fruitwinkel in. Op vrijdag 14 februari sloten we het thema af door deel te nemen aan dikke truiendag, de verwarming ging dus enkele graadjes minder. We warmden onszelf op met heerlijke zelfgemaakte soep!

Carnaval: thema Indianen

Wat vonden we daar op maandagmorgen in de kring? Een indianenpluim en indianenkleren... Snelle beer is in onze klas geweest... Hij heeft ons gedurende 2 weken allerlei brieven gestuurd en is zelfs in onze klas in een tipi blijven slapen. Maar na 2 weken wilde hij toch terug naar de indianenstam, en heeft hij ons nog enkele proefjes laten uitvoeren. Vissen vangen, paardenrace, speerwerpen, sporen zoeken,... Als beloning kregen we stukjes schatkaart en dus uiteindelijk vonden we ook zijn schat!! Heerlijke berenkoekjes en een indianendiploma voor ons allemaal!! Als afsluiter van de week mochten we allemaal een ritje meemaken op de carnavalwagen van de mama en papa van Kobe!! Plezier was er zeker en vast!! De afgelopen weken mochten we ook nog gebruik maken van de fietsjes van Baert, waar de school er ook enkele van gaat aankomen. Ook zijn we enkele keren naar de werken bij Daan en Anne hun thuis gaan kijken, wat was dat allemaal spannend!! Nu is het tijd voor een welverdiende vakantie!!

Onze zintuigen

De afgelopen weken hebben we onze 5 zintuigen mogen ontdekken. Hoe werken die zintuigen nu juist afzonderlijk. Voelen zonder ogen, proeven zonder ogen, turnen zonder handen of ogen, ruiken zonder ogen,... Het leek allemaal niet zo simpel. Maar ook hebben we onszelf eens in de spiegel bekeken. Hoe ziet ons gezicht er van dichtbij uit, wat doet mijn neus wanneer ik boos kijk of wat doen mijn wenkbrauwen als ik verbaasd kijk,... We zijn tot het besluit gekomen dat we geen van onze zintuigen kunnen missen!! Ook in deze week hebben we deelgenomen aan de zwerfvuilactie. Het weer zat een beetje tegen, maar Rutten is toch zwerfvuilvrij gemaakt, bedankt aan alle helpende handen!!

Enkele kunstige weken

Wij zijn vanaf nu volwaardige kunstenaars! Want wij hebben kennis gemaakt met enkele bekende kunstenaars en verschillende kunsten. Andy Warhol, Kandinsky, het pointillisme, papier scheppen, bloemschikken en nog veel veel meer... Ook hebben we een bezoek gebracht aan de kringloopwinkel waar we zorgvuldig allemaal een fotokadertje mochten uitkiezen om onze kuntwerken in te kaderen. Na de paasvakantie gingen we nog op bezoek in de kunstacademie van Tongeren waar we ogen te kort hadden!
Na al het harde werk werden onze kunstwerken tentoongesteld op onze kunstmarkt waar er ook een zoek- en wandeltocht georganiseerd was. Wij willen iedereen bedanken voor hun inzet en deelname, het was een zeer geslaagde dag!!

Moederdag

Deze week moesten we opnieuw aan de slag, niet voor de kunstmarkt, maar wel voor onze mama's. Zondag is het namelijk moederdag!! Dit jaar mochten de mama's ons komen helpen bij het maken van hun cadeautje. Naar aanleiding van de social sofa in Rutten die helemaal gemozaïekt werd door dorpsbewoners, onze kleuters, Jürgen en Nicole, organiseerde wij ook een workshop mozaieken voor de mama's! Bedankt Jürgen om ons te assisteren! In ons cadeautje hadden we echter nog een verrassing voor mama. Samen met een versje zijn we helemaal klaar om haar te verwennen zondag!    

Thema verkeer

Zoals ieder jaar was het ook deze week, 'week van de fiets'. We probeerden zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar school te komen. Samen met Aya mochten we dan stickertjes plakken. We maakten een parcours met verkeersborden op onze speelplaats, hebben de auto van juf Els gewassen, het reserve wiel van juf Tessa haar auto vervangen,... De kapoenen en giraffen zijn ook nog met hun fiets naar het verkeerspark op de motten geweest. Wij weten ondertussen hoe we ons veilig in het verkeer moeten gedragen!

Vaderdag

Nadat we onze mama's hebben uitgenodigd in de school, konden de papa's natuurlijk niet achter blijven. Alle papa's werden op school verwacht met wat extra gereedschap. Een blokje hout, wat spijkers, een zaag, enkele rondjes van takken,... en ze konden aan de slag. Bekijk maar snel onze mooie resultaten!!

De overnachting van het jaar!!

EINDELIJK... het is zover... we blijven nog een keertje met de kapoenen en giraffen in school logeren! We hebben er lang naar uitgekeken, en vonden het natuurlijk allemaal even spannend! Wat gaan we nu eten vanavond? En morgen vroeg? Geen nood, juf Els ging met enkele kapoenen en giraffen winkelen terwijl juf Nele de bedden al klaar zet met de anderen. Gelukkig was ook juf Yolande er om te helpen met de heerlijke spaghetti! Na een pyjamaparty kropen we moe maar tevreden in ons slaapzakje!! sssstttt......

Een verteluurtje in de bibliotheek

Deze middag werden de kapoenen en giraffen uitgenodigd in de bibliotheek. De 6de jaars van de VIIO organiseerden er een luisteruurtje. We hebben geknutseld, geluisterd, naar een poppenspel gekeken,... Bedankt alvast, wij hebben ervan genoten!

Schoolfeest: Muizenissen

Het einde van het schooljaar betekent natuurlijk ook alweer een schoolfeest. Dit jaar kwam er een poetsploeg op bezoek, want met de verbouwingen in het vooruitzicht moet er heel wat worden opgeruimd. De poetsvrouwen: Nellie, Tess en Elza beginnen op zolder... Wie weet wat ze daar allemaal tegenkomen... Bekijk hier alvast wat sfeerfoto's met dank aan Verna en Mark.

Afscheidsreceptie kapoenen

Het jaar dat vliegt voorbij... en ook dit jaar zwaaien onze kapoenen weer af aan de kleuterschool. Vandaag hebben de 11 kapoenen hun diploma in ontvangst mogen nemen. Dit samen met Jules, Pistache, mama, papa en al de andere kleuters natuurlijk!! Dikke proficiat aan al de kapoenen!

Onze schoolreis

Op het einde van het schooljaar hoort er natuurlijk een schoolreis te zijn. We trokken na het succes van vorig jaar opnieuw naar de binnenspeeltuin in Bilzen. Dankzij het mooie weer konden we zelfs buiten ravotten. We werden verwend met lekker cake en frietjes. Op het einde van de dag trakteerde juf Els nog op een ijsje voor haar verjaardag. Moe maar zeker en vast voldaan trokken we terug naar Rutten.

De laatste schooldag in voetbalstijl!

Hup België hup!!! België doet het goed op het WK, en ook wij supporteren mee! We organiseerde de laatste schooldag een heuse voetbaldag waar juf Tessa de leiding gaf! Training, matchkes, supporteren,... Het was een leuke sportieve dag!! Tot in september!!!

bottom of page