top of page

  

Kleuterschool 

          EVERMARUSKE​​

  • Facebook
  • Instagram
We starten een nieuw verhaal...

We beginnen een nieuw verhaal... in de vakantie is er namelijk veel gebeurd in ons schooltje. De juffen hebben het druk gehad om na de verbouwingen ons klasje weer in orde te krijgen. Met wat helpende handen is het resultaat prachtig! 
 

In onze tuin was er ook heel wat gebeurd... Onze wortels en radijzen moesten dringend geoogst worden! mmm wat waren ze lekker!! We hebben ook subsidies ontvangen voor de aankoop van een fietsbrug, ribbelplank en smalle rijplank. deze moesten natuurlijk onmiddllijk getest worden! Nog wat oefenen en het lukt ons zeker en vast! 

Feest - verjaardag

Feest!!! Joepie!! Deze week was het 3 dubbel feest in onze klas. Op het einde van de week waren Ella en Kobe jarig. Maar ook Jules werd 3 jaar!! De hele week kwam hij in onze kring vertellen hoe alles misliep bij het organiseren van zijn feestje. Maar wat Jules niet wist was dat we op vrijdag een groot verrassingsfeestje organiseerde voor hem. We kwamen in onze beste feestoutfit naar school en maakten er een super feest van! 

Kermis

In september is het natuurlijk kermistijd in Tongeren! Ook dit jaar trokken wij opnieuw met de bus naar de kermis. Het zonnetje was ook van de partij, dus na het smullen van heerlijke frietjes trokken we nog even naar de motten.

In de school hebben we natuurlijk zelf een kermis nagebouwd waar we potten konden gooien, op de draaimolen konden rijden,... Op vrijdag kwamen onze grote kapoenen nog eens op bezoek en maakten we samen lekkere popcorn!! mmmmmm...

Thema Stenen

Deze week trokken we naar het bos, op zoek naar stenen, grote stenen, kleine stenen, zware stenen,...! Gelukkig hadden we de vrachtwagen mee die ons hielp de stenen te dragen. Natuurlijk was er ook tijd om te ravotten, dit deden we in de speeltuin van plinius en de motten. 

 

Eenmaal terug in de klas verzamelden we de stenen in de stenenbak, gingen we de stenen wegen, ermee bouwen en nog veel veel meer. De kapoenen maakten zelfs een huis op de rots en een huis op het zand na, dit naar aanleiding van het bijbelverhaal: Een huis op de rots.

Thema kriebeldiertjes (spinnen en regenwormen)

Spinnen en regenwormen... brrr dit vinden wij toch maar een beetje eng hoor... Veel kleuters vonden het maar niks al die spinnen... Maar wacht eens... eigenlijk doen die spinnen helemaal niks, en na ze eerst eens goed te bekijken, durfden we ze zelfs op onze hand te houden. Zo hebben we nu ook van de regenwormen helemaal geen schrik meer. We hebben zelfs een speciaal huis voor hen gemaakt, zo kunnen we goed zien hoe ze hun gangen onder de grond maken.

En zo mochten we allemaal een spin knutselen en mee naar huis nemen.... zullen we mama eens laten verschieten... 

 

Raichel neemt ons mee naar de Filipijnen

Onze tocht begon op maandagavond... we vertrokken met het vliegtuig en op dinsdagochtend stond de boot op ons te wachten. Samen met de kleuters van Piringen en Overrepen vaarden we richting de Filipijnen. Een hele dag volgden we workshops, slippers maken, loempia's bereiden of een omloop door de Filipijnse haven, we deden het allemaal. Op het einde van de dag vierden we feest zoals ze dat in de Filipijnen doen, dit door een pinata stuk te slaan, mmmm lekkere snoepjes die daar uitvielen.


De dag nadien kwam Gloobje mee in onze klas die ons aan Raichel voorstelden, een Filipijns meisje van 5 jaar. We leerden Maganda (het kuikentje van Raichel kennen) proefden mango's, en kokosnoten, bakten zelf verse vis die we op de markt kochten, knutselden onze eigen jeepney, en ervaarden zelfs hoe het voelde om met zoveel in 1 jeepney (auto) te zitten. Bekijk maar snel ons foto album voor nog meer leuke activiteiten!  

Thema Herfst en Grootouders

Ook dit jaar zetten we onze oma's en opa's graag eens in de bloemetjes! We deden dit door een eucharistieviering voor hen te verzorgen. Het Godsdienstige jaarthema Zoeken - Gevonden stond centraal tijdens deze viering. Wollie het verloren schaap was in onze klas terecht gekomen maar heeft gelukkig de herder en zijn vriendjes terug gevonden, ook in de kerk werd dit verhaal verteld. Zelf beelde we het verhaal van Kikker is kikker uit, waaruit we leerden dat iedereen anders is maar iedereen even mooi! 

Ook thema herfst kwam in deze tijd aan bod, zo gingen we op herfstwandeling bij het kasteel van Hamal.

Sinterklaas

Het is bijna zover... Sinterklaas. Ook in onze klas kijken we enorm uit naar zijn komst. Hij is al hij is al enkele keren in ons klasje geweest midden in de nacht... Zo vonden we een koffer met Sinten en Pieten kleren, hebben we de schoenen van Looppiet gevonden die dringend eens een poetsbeurt konden gebruiken. We keken ook eens naar onze eigen schoenen, welke maat hebben we? Passen de andere schoenen ons ook? Zelfs Juf Tessa en Juf Els moesten wisselen! Ook de turnlessen waren in thema schoenen! Kijk gerust eens mee...

Kerstmis

De tijd van Kerstmis is gekomen, ook in onze klas zit de sfeer er al helemaal in. Samen de kerstboom zetten, een adventkrans, adventkalender,... Dit jaar gingen we samen op zoek naar Kerstmis en dat op zaterdag 13 december. De kleuters voerden een toneeltje op, en na het optreden werden de deuren van onze vernieuwde lokalen opengesteld. Waar er overal knutselwerkjes van de kleuters tentoongesteld stonden. De week nadien zijn we op bezoek geweest in het Rusthuis, hier hebben we ons verhaal nog eens mogen uitbeelden en hebben we enkele  van onze knutselwerkjes uitgedeeld. We ronden het thema af met een gezellig kerstfeestje in de klas. Iedereen mocht een pakje meenemen (geen gekochte cadeautjes) en we hebben gezelschapspelen gespeeld! Het was een leuke afsluiter van het jaar 2014! Wij wensen iedereen een zalig Kerstfeest en een gelukkig 2015!!

Kleuren en vormen & cijfers en letters

Na de kerstvakantie zijn we gestart met het thema kleuren en vormen voor de jongste kleuters, en cijfers en letters voor onze oudste kleuters. Ontdekken van vormen in en rond onze klas was onze eerste opdracht, hierna konden we zelf vormen tekenen en ontdekken. Ook de kleuren kwamen aan bod, welke waren onze lievelingskleuren? We kennen nu zelfs de lievelingskleuren van onze juffen! Voor de kapoenen en giraffen zijn we begonnen met de letters van onze naam, maar ondertussen kennen we ook wel al enkele andere letters. Onze 4 kapoenen krijgen zelfs een letter en cijferboekje mee naar huis om samen met mama, papa, oma, opa,... rond de letters te werken. Tellen, achteruit tellen, cijfers herkennen, cijfers schrijven,... we hebben het allemaal gedaan. Ondertussen waren er ook heel wat jarigen deze maand, kijken jullie mee in onze klas?

Rollebolle

Vrijdag 16 januari mochten onze kapoenen en giraffen naar Rollebolle.  Een leuke bewegingnamiddag waar we ons hebben kunnen uitleven. Klimmen, klauteren, springen, lopen, fietsen, puzzelen,... Samen met nog vele andere scholen van Tongeren was het een leuke en sportieve namiddag! Tot volgend jaar! 

Elmer

Deze week was Elmer op bezoek in onze klas. De lapjesolifant, hij werd door zijn vriendjes uitgelachen omdat hij anders was dan de andere olifanten. Wij hebben hem deze week laten zien dat iedereen anders is en dat dat net leuk is! Op het einde van de week organiseerden we zelfs een Elmerdag om Elmer op te vrolijken, iedereen kwam zo gekleurd mogelijk naar school! Het was een leuke afsluiter van een kleurrijke week. Elmer ging dan ook heel gelukkig terug naar de andere olifanten! 

Thema kapper

Waauuw een bezoekje aan de kapper!! leuk! Zo maakten we ook ons eigen kapsalon in de klas. Daar kwam heel wat bij kijken, het inrichten, prijslijst, attributen,... 
Een waarneming spiegels was ook boeiend, want natuurlijk waren het geen gewone spiegels! De juf gaf ons enkele zoekopdrachtjes die het niet makkelijk maakten. Op het einde van de week kwamen de grote kapoenen een dagje naar onze klas en was de Moeke van Gilles en Emilie onze haren komen doen! We gingen allemaal met een super mooi kapsel naar huis!! 

Clown Balo en zijn instrumenten

Een brief... van wie?? Oh van clown Balo, hij zoekt een ruimte waar hij zijn circusact kan oefenen. Ja hoor hij mag onze turnzaal gebruiken. Clown Balo kwam zelfs even op bezoek en we maakten lekkere gezonde clown gezichtjes voor hem! Op het einde van de week bracht hij ons zijn muziekdoos, een doos vol met instrumenten, blaas instrumenten, slag instrumenten,... het werd een muzikale week die we afsloten met een toertje rond het dorp op de carnavalswagen!

Carnaval in Rutten

13 Februari was het zo ver! We gingen met de carnavalswagen door Rutten rijden. Allemaal verkleed en gepakt met confetti werd het een super namiddag! Met veel toeschouwers en ook het zonnetje was aanwezig! Bedankt aan Cv De sjoemelere om tijd te maken!

Rondleiding in de bibliotheek

Voor een bezoekje in de bibliotheek staan wij altijd paraat. Deze week kregen we een speelse rondleiding in de bibliotheek zodat we weten wat waar staat, en wat we allemaal kunnen ontlenen in de bibliotheek. Leesboeken, weetjesboeken, dvd's, cd's,... We moesten samen de puzzel van de mooiste vis van de zee maken en werden nog verrast met een lekker zakje snoepjes. Nu weten wij waar we de boekjes moeten vinden!!

Thema sporten

Deze week zijn we bezig met het thema sporten! We leren verschillende sporten kennen en proberen er natuurlijk ook enkele uit. In de turnzaal werden er de Olympishe spelen georganiseerd, en in de klas was er een golfbaan en plaats voor te voetballen. Natuurlijk kwam ook de sport zwemmen aan bod, kijk maar even mee wat wij allemaal kunnen met onze zwembandjes.

Zwemmen

Vandaag zijn we voor het eerst gaan zwemmen met ons schooltje. En het was een groot succes. Iedereen heeft genoten van het water! We zijn zelfs allemaal eventjes in het diepe water geweest met Juf Tessa en Juf Els. We kijken alvast uit naar de volgende keer!!

Kapoenen en giraffen blijven logeren

Naar jaarlijkse gewoonte bleven ook dit jaar de kapoenen en giraffen een nachtje logeren in de school. Na school bespreken we het verdere verloop van de avond. Eerst eens kijken wat we kunnen eten, op naar de winkel dus. Dan onze bedjes klaarmaken en nog wat spelletjes spelen terwijl de juffen lekker koken. Na het eten poetsen we onze tandjes, houden we een pyjamaparty met wat chips en dan... is het tijd voor een verhaaltje...

Zwerfvuilactie in Rutten

Naar jaarlijkse gewoonte trokken we weer met onze oudste kletuers de straten op om deze zwerfvuilvrij te maken. Met enkele helpende handen ging dit heel vlot en is Rutten weer helemaal proper!!

Pasen in onze school

De vasten zijn we begonnen met een bezoek aan de kapel, waar we palmtakjes meekrgen die we hebben verbrand en waar we een assenkruisje van hebben gekregen. Ook zijn we een dagje gaan helpen bij Poverello in Tongeren. In de goede week hebben we net als Jezus de voetenwassing gedaan, de juf bij ons, en wij bij de juffen. De laatste dag voor de vakantie was er het bezoek van de paasklokken, mmmmm lekkere eitjes.

 

Franciscus de dierenvriend

Naar aanloop van Pasen hebben wij gewerkt rond het thema Franciscus gewerkt. Franciscus de dierenvriend: we hebben een hond en een konijn op bezoek gehad en zijn naar de duiven van Jean gaan kijken. Franciscus is ook een natuurliefhebber, daarom hebben we deze weken extra in onze tuin gewerkt en bloemen gezaaid, selder en sla geplant, maar ook enkele knollen en bollen.

Thema techniek

Na de vakantie mochten we Ines en Aspen in ons klasje welkom heten. Een paar traantjes bij het afscheid, maar eenmaal in de klas hebben ze leuk gespeeld. We zijn gestart met het project techbib in de bibliotheek met de verstrooide professor een handje te helpen. In de klas zijn we nog verder aan de slag gegaan met vergrootglazen, brillen, magneten, bruggen bouwen,... verdere foto's volgen nog. Want het project zullen we samen met mama afsluiten in de bibliotheek op 8 mei.

Mama's in de bibliotheek

En het was de beurt aan de mama's... De kleuters hebben samen met mama of oma de verstrooide professor opnieuw geholpen met al zijn problemen in de bibliotheek... Prentjes die kwijt waren, bouwplannen die hij niet meer kon maken, zijn windmolen die niet wilde draaien, speeldeeg waarvan hij het recept niet meer wist,... Na al dat harde werk werden de kleuters en hun mama's verwend met een koekje en een drankje. Natuurlijk mogen cadeautjes niet ontbreken op moederdag...

Autoluwe schoolweek...

Samen met thema techniek viel ook de autoluwe schoolweek. Ook hier wilden we zeker en vast aan deelnemen. We kregen het spandoek van Sam de verkeersslang. Iedereen die te voet, met de fiets, of het busje kwam mocht een groene sticker plakken. We probeerden natuurlijk zoveel mogelijk groene stickers te plakken. Ook onze eigen fietsen mochten op de speelplaats, het was een leuke week!

Thema Bouwen

Na thema techniek zijn we deze weken bezig geweest rond het thema bouwen. In het dorp gaan kijken naar onze huizen en huizen in de straat, huizen bouwen in verband in de klas, werken met puimsteen, turnen met bakstenen,... Maar het hoogtepunt was het bezoek aan Glenneth (stabilisatiematerialen) en Vandersanden (steenfabriek) Het waren leerrijke uitstappen! We leerden het hele bakproces van de baksteen kennen en weten nu hoe al die stenen aan verschillende kleuren komen! 

Schoolfeest: Het geschikte geschenk

Zondag was het weer zover... ons jaarlijks schoolfeest. Dit jaar gingen de juffen samen met de kleuters op zoek naar het geschikte geschenk voor onze papa's... Geen gemakkelijke zoektocht... Zweetbandjes? Een CD? Een bezoek aan de geitenboerderij? Een plopmuts?... Niets was geschikt... tot...

We de papa's in de tent zagen... Pintjes drinken... ze kregen hun eigen pintje van hun schattigste "duveltje".

Bedankt aan 'VernaFoto' om er weer te zijn!

bottom of page