top of page

  

Kleuterschool 

          EVERMARUSKE​​

  • Facebook
  • Instagram

Met een nieuw schooljaar, beginnen we ook weer een nieuw jaarthema. Dit jaar gaan we op (w)onderzoek. Onze kleuters mochten tijdens de openklasdag hun eigen schatkistje versieren en thuis op onderzoek gaan om hun schatkistje te vullen. In de klas bespreken we wat ze gevonden hebben, waar, waarom,... Al onze schatten verzamelen we in onze zelfgemaakte klasschatkist. We zijn de eerste dagen alvast goed gestart! Volgende week beginnen we onze week met een onderzoeksvraag, benieuwd welke het zal zijn?? Kom dan regelmatig kijken naar onze verhalen...

We gaan op (W) onderzoek

Het is weer zover, de kermis is weer in Tongeren. Op maandagmorgen kwam eerst de professor nog even langs, wat had hij deze week weer mee? Koude rechte dingen... wat zijn het?? en vanwaar komt het?? We gingen op onderzoek... Vanwaar komen frietjes? Gedurende de hele week kwamen we meer en meer te weten hierover. Op maandag zijn we allen naar de kermis getrokken en hebben we zelf gesmuld van enkele echte kermisfrietjes, op vrijdag hebben we van onze zelf gerooide aardappelen frietjes gesneden. Hmmm lekker... zo konden we op vrijdag aan de professor vertellen vanwaar de koude rechte dingen (frietjes genaamd) vandaan kwamen.

Thema: De kermis

Oh oh onze professor kwam ons klasje binnengevallen... letterlijk dit keer... hij botste overal tegen, wist de weg niet meer, had zijn schoenen verkeerd aan, verschillende kousen,... Hij kon ons zelfs niet meer herkennen... wij gingen op zoek wat er aan de hand was. We onderzochten allerlei brillen en kwamen tot de vaststelling dat niet iedere bril hetzelfde was en dat ook niet iedereen een bril nodig had om beter te zien. Ook blind zijn kwam ter sprake... we hebben mogen ervaren dat dat niet evident is om niets te zien. We zijn ook gestart met de dopjes actie. De rest van de week kwamen ook onze andere zintuigen aan bod. In de 2de week bouwden we zelfs ons eigen blote voetenpad. Ook de mama's en papa's mochten na school eens komen voelen met hun voetjes aan ons pad.

Onze zintuigen

De professor is net als een aantal kleuters jarig in de maand oktober. We nodigen hem dan ook uit voor ons groot feest. Hij wil trakteren op taart/ cake maar weet van geen beginnen... dus de kleuters van Evermaruske bieden hun hulp aan. In de bibliotheek gaan we op zoek naar bakboeken en recepten. Nadat we het juiste recept gevonden hebben, gaan we onze inkopen doen. Aan de hand van receptkaarten maken we uiteindelijk cup cakes en net als echte patissiers maken we hier kunstwerkjes van... En wat vond de professor van het resultaat?? Hij vond het super en als dank kregen we een cadeau. Zijn nieuwste uitvinding: een bij  (BEE BOT) die naar allerlei richtingen kan bewegen. De kleuters noemden hem alvast Bijlie!! De komende weken gaan we ontdekken wat Bijlie allemaal kan...

Feest

Samen met de kleuters van Overrepen en Piringen gingen we maandag op reis... Bestemming onbekend... Tot we de bananenbomen, cocosnoten en pindanoten ontdekten en kennis maakten met Kwansi en Mataya! We waren in Congo, Afrika. De 2 Afrikaanse dames leerden ons de smaken van hun lekkere fruit proeven. We luisterden naar een muzikaal verhaal en knutselen een Afrikaans masker. De klas is nu  een Afrikaans dorpje en we leren elke dag wat bij over de Afrikaanse cultuur... Pater Emmanuel wist ons te boeien met zijn verhalen... We blijven nog een weekje in Afrikaanse sferen en kijken er naar uit meer te weten te komen over de dieren, school, muziek,... in Congo.

Op reis naar...

1 keer per jaar zetten we onze grootouders eens extra in de bloemetjes. Ook dit jaar houden we weer een grootouderfeest. Dit jaar zullen we oma, opa, moeke, vake, make, pake,... laten zien wat we de afgelopen weken allemaal geleerd en ontdekt hebben in en rond Afrika. Onze professor kwam weer eens langs met een vreemd voorwerp wat hij op zolder gevonden had. Gelukkig kunnen onze oudste kleuters al aardig overweg met de computer en zochten we samen waarvoor dat gekke ding kon dienen. Zo kwamen we te weten dat het een oude koffiemolen was, we zijn gaan opzoeken waar de koffieboon vandaan kwam en hebben zelf echte vers gemalen koffie gemaakt voor onze professor. Natuurlijk hebben we ook geknutseld, gebakken, versjes geleerd,... voor onze grootouders. Benieuwd naar het resultaat? Kijk snel naar de foto's... Nogmaals bedankt aan al de grootouders voor hun aanwezigheid op ons grootoudersfeest, wij hebben er allen van genoten...

Onze grootouders:
Sinterklaas:
Herfst - Regen

De professor had dorst maar zijn water was op. Hij besloot dus maar water uit de plassen te drinken ... AiAi ... Dit zorgde voor buikpijn! Natuurlijk ...want je mag niet zomaar alle water drinken. De oudste kleuters ontdekten hoe drinkwater ontstaat en hoeveel stappen er bij een zuivering plaats vinden. De jongste kleuters trokken ondertussen met hun laarsjes en paraplu's de regen in. We leerden ook dat sommige dingen drijven en andere voorwerpen zinken... Op het einde van de week trokken we richting Beukenberg voor leuke een Herfstwandeling tussen de blaadjes en in de plassen .. En ondertussen wachten we vol spanning op een bezoekje van de Pieten en de Sint!

Chocoladepiet bracht chocolade maar.... deze smaakte naar zout. Bah vies! Bij de professor bracht de Sint lekkere chocolade, in de vorm van een pindanoot. Hij wilde graag weten vanwaar deze chocolade komt... Dus wij trokken weer op onderzoek. Een filmpje op de pc liet ons de groei van de cacaoboon zien. De oudste kleuters gingen in groepjes het proces van de cacaoboon tot de chocolade logisch rangschikken. Onze jongste kleuters leerden een "verstop" liedje van Piet en mochten zichzelf verstoppen... In de bakkerij liet de papa van Bas ons zien hoe je van chocolade een mooie figuur kan maken. We ontdekten ook waar marsepein en speculaas van gemaakt wordt. Tussendoor gingen we naar het toneel "Van mij". De oudste kleuters deden aan Pennenstreken en Franse initiatie met Pistache. En onze jongsten genoten van het verkleden in de sintenhoek ... Filmpiet en rommelpiet zijn ook al in de school geweest. Enkele dagen later kregen we hoog bezoek in ons klasje! De Sint en zijn pieten kwamen langs. Het was filmpiet en chocoladepiet die niet wisten wat er aan de hand was. Zij waren niet in onze klas geweest om rommel te maken... Wie was het dan? Sinterklaas had een idee en belde meteen naar foppiet...

Sinterklaas

Deze week mochten we al het 3de kaarsje van onze adventskrans aansteken. Kerstmis komt dichter bij... tijd voor onze kerstboom in de klas te versieren! We hebben ook kerstkaartjes geknutseld voor ons bezoek aan het rusthuis. Hier hebben we het kerstspel uitgebeeld voor de mensen en enkele liedjes gezongen. Wij hebben er van genoten! Ook beginnen we deze week aan onze nieuwjaarsbrief, want het einde van het jaar komt in het zicht.

Kerstmis

Na een deugddoende vakantie waren we allemaal blij dat we weer naar school konden komen. Op maandag kwam de professor wel met een heel raar kerstgeschenk. Een rechthoekige gele blok, die een niet zo lekker geurtje had. Wij wisten al snel dat het stinkkaas was... Niemand wilde proeven... :-/ De kleuters vertelden dat dit kaas is . Maar hoe wordt deze gemaakt ? We gingen weer op onderzoek. Thuis zochten de kleuters allerhande verpakkingen van zuivelproducten. Deze gebruikten we voor ons winkeltje in de klas. De oudste kleuters ontdekten de streepjescodes en bijhorende cijfers terwijl de jongste kleuters gingen sorteren : melk, kaas, pudding , room..... Door een bezoekje bij de kippen van Anne weten we nu ook waar de eitjes vandaan komen. Maar vanwaar komt de melk ? Op de boerderij waar ze de koeien melken kwamen we dit te weten . Een heel proces .... Aan de hand van een filmpje en de B bot weten we nu hoe die gele blok kaas gemaakt wordt !! Een hele weg van koe tot kaas !

 

Thema zuivel

 Afgelopen vrijdag zijn we weer mogen gaan rollebollen in Tongeren. We hebben ons weer goed kunnen uitleven op de verschillende bewegingsstandjes. Het hoogtepunt is natuurlijk het grote springkasteel! Maar ook de puzzels, het rollend materiaal, de fietsen, de omloop,... waren super leuk!!

RolleBolle voor onze oudste kleuters...

 

De professor stuurde ons een brief waarin hij liet eten dat hij erg ziek is en niet naar onze school kan komen ... Wij willen hem natuurlijk heel graag ook een brief bezorgen maar hoe doen we dit ??? De oudste kleuters gingen op fotozoektocht naar huisnummers en brievenbussen terwijl de jongste kleuters brievenbussen voor in de klas beschilderden .... Iedereen bracht post mee naar school. Zo ontdekten we de verschillende soorten omslagen, postzegels ... Al onze andere vragen werden beantwoord door onze dorpspostbode Sven. In de klas was het sorteren geblazen in het postkantoor. De jongste kleuters zochten de juiste kleuren en de oudsten op zoek naar de juiste postcode. Onze brief voor de professor ging op de post ... en een paar dagen later kregen we bezoek ; de professor met .. onze brief !!

 

De professor stuurde ons een brief waarin hij liet eten dat hij erg ziek is en niet naar onze school kan komen ... Wij willen hem natuurlijk heel graag ook een brief bezorgen maar hoe doen we dit ??? De oudste kleuters gingen op fotozoektocht naar huisnummers en brievenbussen terwijl de jongste kleuters brievenbussen voor in de klas beschilderden .... Iedereen bracht post mee naar school. Zo ontdekten we de verschillende soorten omslagen, postzegels ... Al onze andere vragen werden beantwoord door onze dorpspostbode Sven. In de klas was het sorteren geblazen in het postkantoor. De jongste kleuters zochten de juiste kleuren en de oudsten op zoek naar de juiste postcode. Onze brief voor de professor ging op de post ... en een paar dagen later kregen we bezoek ; de professor met .. onze brief !!

Hoe zorgen we dat de professor onze brief krijgt??
Hoe zorgen we dat de professor onze brief krijgt??
Thema Ridders

 

Vorige week vonden we een kleine schatkist in onze klas... hij was van poortwachter Elemoed... We mochten langsgaan in zijn toren, we kregen zelfs de code van de poort. Wat hadden we een mooi uitzicht daar boven op Moerenpoort. Eenmaal terug in de klas gingen we dadelijk aan het werk: helmen maken, schilden schilderen, een eigen ridderhoek inrichten,... Begin deze week kregen we opnieuw een brief...ditmaal van een echte ridder... Ridder Eduard... Hij leerde ons wat een schildknaap was en wat deze zoal moest doen om ridder te worden. Dat wilden wij ook wel eens proberen... zorg dragen voor elkaar, beleefd zijn, de tafel kunnen dekken, hindernissen kunnen nemen,... we deden het allemaal!! Vrijdag zijn we zelfs op bezoek geweest in het kasteel van Ridder Eduard, we zagen er een echte ridderzaal met harnassen. Hier vonden we ook allerlei brieven die ons uiteindelijk naar de schat bracht in de school... Tussendoor was het ook nog eens dikke truiendag en zorgden juf Nele voor een poppenspel over de opwarming van de aarde!

Thema Ridders

 

Volgende week is het restaurantdag in de zaal. Ook in onze klas kwam er een restaurant, en niet zo maar een... Een pizza restaurant!
Zelf pizza's maken, bestellen, proeven,... Tijdens een turnles deden we zelf allerlei proeven om een goede garçon te worden.

Een pizza restaurant in onze klas

 

Vanavond was het dan zover... Onze kapoenen en giraffen blijven samen met de juffen een nachtje logeren. Eerst wat spelletjes spelen, sommige deden boodschappen, andere zorgden voor de spaghetti... Na het eten pyjama aandoen, een filmpje met wat chips, tandjes poetsen en dan... eindelijk... naar bed... Nog even een verhaaltje en dan... oogjes toe en snaveltjes dicht... Zzzzzz tot morgen allemaal....

Onze Kapoenen en Giraffen blijven logeren

 

De kleuters en juffen maken zich al stilaan klaar voor onze familiedag. In de klas krijgen de kleuters al een voorsmaakje van de verschillende workshops en ook onze moestuin wordt in een nieuw kleedje gestoken... De bever, de uil, de valk, de compostworm, verse kruiden,.... de kleuters weten er jullie nu al heel wat over te vertellen ... De foto' s vertellen er nog meer over...

Voorbereiding: Samen doen in het groen...

 

23 april 2017: Onze familiedag: "Samen doen in het groen"
Eindelijk was het dan zover, zowel de kleuters als de juffen hebben uitgekeken naar deze dag! Het werd een super gezellige dag waar de kleuters samen met hun ouders konden deelnemen aan tal van workshops. Daarnaast was er natuurlijk onze taartenwedstrijd die een groot succes was! Wij hebben enorm genoten van deze dag! Nogmaals dank aan Cera voor de financiële steun van deze dag, maar zeker ook aan al de vrijwillige helpers die van deze dag een onvergetelijke dag gemaakt hebben!

Familiedag: Samen doen in het groen...

 

Ook in onze klas waren we de afgelopen weken druk bezig om een cadeautje voor mama te bedenken. Onze schoolfotograaf kwam deze week langs, en dit bracht ons op een idee… Wat als… we mama uitnodigen in de klas voor een foto shoot? Hiervoor maakten we in de klas een echte fotostudio waar we naar hartenlust konden oefenen. Wie was de fotograaf? Hoe ziet een model er uit? Wat mag er op de foto staan? Wat niet? Ook onze professor kwam langs met zijn fototoestel wat hij niet aan de praat kreeg. Gelukkig hadden wij enkele slimme kleuters die wel wisten hoe het werkten. Ook kwamen er enkele mama’s langs die hun hobby of werk kwamen tonen, van nageltjes verzorgen, Spaans leren, tot dansen, tot stem oefeningen, en zelfs… heerlijke cakejes bakken... Het waren enkele leerrijke weken! Op vrijdag kwamen alle mama’s langs in onze fotostudio en versierden we samen een mooi fotokadertje!

Thema fotograaf - Moederdag
Thema fotograaf - Moederdag

 

Ook in onze klas waren we de afgelopen weken druk bezig om een cadeautje voor mama te bedenken. Onze schoolfotograaf kwam deze week langs, en dit bracht ons op een idee… Wat als… we mama uitnodigen in de klas voor een foto shoot? Hiervoor maakten we in de klas een echte fotostudio waar we naar hartenlust konden oefenen. Wie was de fotograaf? Hoe ziet een model er uit? Wat mag er op de foto staan? Wat niet? Ook onze professor kwam langs met zijn fototoestel wat hij niet aan de praat kreeg. Gelukkig hadden wij enkele slimme kleuters die wel wisten hoe het werkten. Ook kwamen er enkele mama’s langs die hun hobby of werk kwamen tonen, van nageltjes verzorgen, Spaans leren, tot dansen, tot stem oefeningen, en zelfs… heerlijke cakejes bakken... Het waren enkele leerrijke weken! Op vrijdag kwamen alle mama’s langs in onze fotostudio en versierden we samen een mooi fotokadertje!

Thema Electriciteit
bottom of page