top of page

  

Kleuterschool 

          EVERMARUSKE​​

  • Facebook
  • Instagram

Het jaarthema van dit schooljaar luidt "We zetten de bloemetjes buiten". Als MOS school blijven we regelmatig de natuur intrekken en gaan we ook de feesttoer op. Dit jaar bestaan de Evermarusfeesten 1050 jaar en dat zullen we in het Evermaruske niet zomaar voorbij laten gaan. De professor vertrekt voor een jaartje op vakantie en nam afscheid maar een beetje later kregen we al bezoek van een ander vreemd persoon: STEM !! Hij ziet eruit als een handige technieker en klusjesman maar heeft wel rare ideeën. Hij vond zaadjes en wil deze planten. De kleuters ontdekten dat dit eigenlijk hagelslag is. Samen met STEM zijn we dus aan het zaaien gegaan... Zou er nu een hagelslagboom gaan groeien?? We hebben het geprobeerd, maar kwamen er al snel achter dat hagelslag geen zaad is! We leerden nog veel meer over bloemen en zaden... kijk maar mee...

We zetten de bloemetjes buiten

Deze week had Stem geen hagelslag meer bij, maar had hij vreemde gele korreltjes bij... Waren dit zaadjes?? Nee hoor, enkele slimme kleuters wisten dat het mais was. Wij gingen voor stem op zoek vanwaar de mais kwam en trokken het veld in. Met de geplukte mais gingen we in de klas aan de slag: maken van een maisbak, onze boerderij voorzien van mais, popcorn maken... Maar oei.. dat lukt niet met de mais die wij hadden geplukt. Deze was snel aangebrand, de juf vertelden ons dat het speciale mais moest zijn. We maakten popcorn op verschillende manieren: in een ketel, in een popcornmachine, en... zelfs in de microgolfoven... Natuurlijk trokken we ook naar de kermis in Tongeren, na enkele ritjes op de draaimolen hebben we lekkere frietjes gegeten. En... we zijn langs geweest bij de popcornkraam, want ook in onze klas kwam een popcornkraam. Het was een leerrijke week!!

Thema Kermis

Ai ai ai... Stem zijn broek zakt af... Natuurlijk Stem... je knoop is ook van je broek! Gelukkig kende onze kleuters heel wat mama's, papa's, moeke's, oma's,... die dit konden herstellen. Zij kwamen op donderdagmorgen naar onze klas en deden allerlei spelletjes rond knopen met ons. En de oma van Mats heeft opnieuw een knoop aan Stem zijn broek gemaakt!! Super!! En nu kunnen onze kleuters zelf ook knopen naaien. Iedereen bracht wat knopen van thuis mee, en zo zagen we dat er heeeeeel veel soorten zijn! We tekenden, schilderden, kleien, koken,... met knopen!

Thema Knopen

3 jarigen achter mekaar! Dat vraagt om een echte feestweek! Stem kwam in de klas met 2 ballonnen... 1 ging omhoog, 1 ging niet omhoog.... Hoe kan dat??? Aan wie kunnen we dit vragen?? We trokken naar de Balloonshop van Wendy, zij toonde ons hoe ze helium in een balloon deed. En we kregen allemaal een mooie ballon mee naar huis!

We deden nog allerlei spelletjes met de ballonnen en sloten de week af met een groot fout feestje! Onze jarigen trakteerden een hele dag op allerlei lekkers, we dansten op gekke muziek, speelden spelletjes,... Ook hebben we deze week een lekkere pompoensoep gemaakt van de pompoenen uit onze tuin. Het was een leuke week!

Thema Feest - Ballonnen

Vorige week stapten we samen met de kleuters van het Reepje en de Puzzel in het vliegtuig en landden voor een dagje in de Filipijnen. Raichel, Ricanara en Roldan bezorgden ons een leerrijke dag met een toneel, kookworkshop, knutselactiviteit en bewegingsparcours. Terug in België gingen we op Herfstwandeling en volgden het kabouterpad. Stem zag tractors met karren en ronde bollen?? We gingen op onderzoek en merkten dat het aardappels zijn die in de schuur opgeslagen worden. Bedankt Luc voor het leerrijke bezoek. Net als in de Filipijnen maakten we van spinnen onze leuke vriendjes en overwonnen velen van ons hun angst ... De afgelopen week maakten we onze eigen spinnen met 8 poten en wel 8 ogen! Op woensdag hebben we de deuren van ons klasje opengezet voor de nieuwe kleuters. Wij kijken uit naar hun komst volgende week! Ook brachten we naar aanleiding van Allerheiligen een bezoek aan het kerkhof en de kerk. Nu is iedereen klaar voor een welverdiende vakantie!  

Thema Filipijnen - Spinnen

Vorige week stapten 7 nieuwe flinke kleutertjes onze schoolpoort binnen en tijdens hun eerste week hebben ze al heel wat kunnen beleven. STEM kwam op bezoek met een zak vol boeken maar wist eigenlijk niet hoe je een boek moet lezen en waar deze boeken vandaan komen. We leerden verschillende soorten boekjes kennen. Terwijl de jongsten op zoek gingen naar prentjes, zochten onze oudsten de letters van hun naam in boeken en tijdschriften. Als afsluiter van die week namen we de ouders en grootouders mee naar de bibliotheek. Hier leerden we aan de hand van spelletjes de werking van de bibliotheek beter kennen. Tussen de boekjes lagen ook de sprookjes Roodkapje en Hans en Grietje.... Wat waren we nieuwsgierig om deze sprookjes te leren kennen. Afgelopen week gingen we hier dan ook mee aan de slag. Liedjes, versjes, verhalen, puzzels, spelletjes, knutselen... het zat er allemaal in deze week. En natuurlijk zijn we ook volop bezig met de voorbereidingen van ons grootoudersfeest voor volgende week! 

Thema Sprookjes - boeken

We hebben ons thema sprookjes afgesloten met het grootouders feest. We hebben gezongen, gedanst, cadeautjes uitgedeeld en onze versjes opgezegd. Daarna hebben we oma en opa getrakteerd op lekkere taart en koffie! Wij kregen lekkere chips en koekjes! Dank jullie wel voor al jullie goede zorgen!

Grootoudersfeest

Ook bij ons zijn Sint en zijn Pieten langs geweest vorig week. Slaappiet is zelfs een nachtje komen logeren in de klas, en ook bij Siebe, Elisha, Silke en Charlotte heeft Slaappiet een nachtje doorgebracht. Maar ook Fietspiet was langs geweest. Eerst bracht hij ons een bakfiets vol speelgoed en even later waren al onze rode fietsen verdwenen.... Dat was een beetje vreemd... Maar op 6 december kwam de sint met zijn Slaap en Fietspiet langs. Toen werd het duidelijk, Fietspiet had zich vergist... Hij moest fietsjes 'brengen' i.p.v. ze te 'halen'. En verder hebben we ons zelf ook naar hartenlust kunnen uitleven in de sinterklaashoek, met het maken van een maiskussen, tekenen op de lichtbak,... Ook hebben we leuk speelgoed voor in de klas gekregen, magneetblokken, lego, schroeven, meccano,... Dank je Sinterklaas!

Sint en Piet 2017

Na Sinterklaas was het tijd om onze adventkrans in de klas aan te steken. Iedere week een kaarsje meer, en elke dag een kaarsje aan! We brachten een bezoek aan het rusthuis waar we lekkere koekjes uitdeelden en het toneeltje van Hans en Grietje naspeelden. We hebben goed geholpen met de mensen van en naar hun kamer te brengen! Op maandag trokken we naar de kapel om de eucharistieviering bij te wonen, zongen een liedje, staken een kaarsje aan en deelden ook hier lekkere koekjes uit. In de klas gingen we druk aan de slag met het maken van onze kerstcadeautjes en nieuwjaarsbrieven. Als afsluiter van het jaar hielden we op school een heus kerstfeestje. We brachten allemaal een speelgoedje mee waar we niet meer mee speelden en dit werd het cadeautje voor een vriendje. We aten heerlijke poffertjes, hotdogs, chips,... speelden leuke spelletjes,... kortom, het was een geslaagde afsluiter!! Nu voor iedereen fijne feesten en een gelukkig eindejaar!

Kerstmis in onze klas

De kleuters en juffen namen letterlijk en figuurlijk een duik in het nieuwe jaar...... Klusjesman STEM kwam ons gelukkig nieuwjaar wensen maar zat weer met een probleem ... Hij wil zijn kamer graag groen schilderen maar heeft enkel blauwe, gele en rode verf ... Samen gingen we op zoek hoe we groen kunnen verkrijgen . Ook onze nieuwe instappertjes hebben al fijn gespeeld in onze "kleur"rijke klas.

Een nieuw jaar, een kleurrijke start!

We trokken met z'n allen naar het toneel van 2 gekke kippen, Lie en Lotta die wilden gaan picknicken maar helaas hun favoriete picknickplaatsje vol afval aantroffen. De 2 kipjes gingen op zoek naar een goede oplossing! Ze kwamen tot het idee om nieuwe dingen te knutselen met het afval! Dit was onze aanzet voor ons thema afval! We brachten zelf allemaal een soort afval mee van thuis en keken in welke container dit moest. We knutselden zelf iets met afval. Onze jongste kleuters konden ervaren welk afval makkelijk kon scheuren en welk net niet. De juf las ook het Scheppingsverhaal voor, en we maakten samen een aarde waar we goed voor wilden zorgen! Ook leerden we met afvalgrijpers werken, en vanaf nu hebben wij zelfs iedere week een meneertje/mevrouwtje proper die de straten rond hun huis proper houden! Tussen al dit afval door mochten onze oudste kleuters ook naar de tentoonstelling over sprookjes in de bibliotheek gaan kijken! Wat waren we vol verwondering van deze mooie tentoonstelling!

Lie en Lotta ruimen op...

Op vrijdag 26 januari trokken onze oudste kleuters naar de sporthal van KTA2 voor een sportieve namiddag Rollebolle. We hebben ons kunnen uitleven op het springkasteel, fietsen, evenwichtsparcours, zakspringen,... Wat een leuke namiddag, onze kleuters willen wel iedere week komen Rollebolle!

Rollebolle met onze oudste kleuters
Rollebolle met onze oudste kleuters

Vorige week kwam er een lief kereltje , Theo onze klas binnen. Hij was weggelopen uit zijn klasje ...Zijn vriendjes lachen hem uit en zeggen dat hij eruit ziet als een clown . Wij vinden het niet leuk dat Theo zo verdrietig is lieten hem zien dat wij ook gek kunnen zijn en heel veel houden van clowntjes. Iedereen is anders maar ook uniek!! We leerden over wat lief zijn was en wat niet. Maakten samen een clown in een groepswerk, speelden allerlei clown spelletjes,... Op vrijdag hebben wij ons dan ook allemaal leuk verkleed en hebben we samen met Theo een leuk verkleedfeestje gehouden, clown gezichtjes gemaakt om op te eten en heerlijke soep met pizza gegeten. Wij zijn helemaal klaar voor de vakantie!

Theo in onze klas

Deze week kwam Stem langs met het nieuws dat hij bezoek kreeg. Maar hij wilde zijn gasten met de handen laten eten. Dat vonden wij geen goed idee, dus leerden wij hem hoe we een tafel moeten dekken. Zelf knutselden we ons eigen bord met ons lievelingseten, de jongste kleuters smeerden een boterham met verf, en de oudste kleuters stempelden hun lievelingseten. Ook gingen we deze week nog eens een duikje nemen in het zwembad te Bilzen. Vrijdagvoormiddag ontdekten we door de trui van Eva wat er allemaal met zonnestralen kan gebeuren... Het werd een leuke experimenteeractiviteit...

Tafeltje dek je...
De vrieskou... brrrr...

We ontdekten vorige week dat Stem een gaat in zijn laars had, deze week kwam hij langs met pijn aan zijn tenen... We ontdekten al snel dat hij ijs in zijn laars had steken... niet slim hé Stem met dit weer je laarzen buiten laten staan. We gingen op zoek hoe we ijs snel en langzaam konden laten smelten. En Juf Els bracht nog een hele zware ijsblok mee waarin ijsberen en walvissen waren verstopt. Het was een heel klus om ze te bevrijden! Onze kapoenen en giraffen testen wat het snelste gaat, ijsblokjes maken in de diepvries of in de sneeuw... Op maandag werden we verrast met een mooi sneeuwtapijt in Rutten, het was koud, maar konden het toch niet laten om even in de sneeuw te ravotten!

De vrieskou... Brrrr....

De kleuters van Evermaruske en kinderen van het dorp brachten het martelarenspel op kindniveau. Tijdens de voorbereidingen en repetities bracht STEM ons ook nog een bezoek ..met een ijzeren letter U. Neen STEM dat is een hoefijzer. In de manege ( paarden van Charlotte Silke en Anders ) konden we een paard van dichtbij bekijken. Ook mochten we allen op de rug van het paard zitten. De papa van Marie liet ons als hoefsmid zien hoe een hoefijzer geplaatst wordt. Allemaal heel boeiend. Ondertussen zijn we ook samen op weg naar Pasen gegaan, we kleuren iedere dag een voetstap op onze aftelkalender. In de goede week hebben we zelfs de voetenwassing gedramatiseerd bij onze vriendjes. Ook gingen we ijverig aan de slag met het knutselen van onze paasmaandjes. Maar op vrijdag was het groot feest, we hadden maar liefst 5 jarigen! 

Evermaruske speelt Evermarus

Na de paasvakantie was het stralend weer, tijd dus om onze tuin onder handen te nemen. Voor de paasvakantie hebben we al enkele zaadjes kunnen planten, deze zetten we nu in een groter potje op onze vensterbank. Stem kwam langs met een mooie knikker, maar wij wisten wel beter, het was een boontje. We hebben boontjes op verschillende manieren geplant. Welke zou eerst uitkomen? Vrijdag kwam Stem kijken naar het resultaat. De juf vertelde ook het verhaal van Sjaak en de bonenstaak, we knutselden zelf ook een bonenstaak zodat we het verhaal konden naspelen. Op het einde van de week trokken we door de straten van Rutten om al het zwerfvuil te verzamelen. 

Zaaien - bonen
bottom of page