top of page

  

Kleuterschool 

          EVERMARUSKE​​

  • Facebook
  • Instagram
IMG_0435.JPG

Wij zijn ondertussen al goed gestart aan het nieuwe schooljaar... Maar... wie is die gekke mevrouw die met haar paraplu door de regen op onze speelplaats wandelt ?? Kom binnen … Wie ben je ? Ik ben ZILLIE … en geef les in een andere school . Ik kreeg een waaier met allemaal kleurtjes … De juffen van het Evermaruske kunnen ZILLIE meteen helpen. De waaier hangt ook in onze klas . Bij ons is dit een cirkel en hierop staan allemaal prentjes. Deze prentjes zijn allemaal dingen die de juffen de kleuters willen leren ...( het nieuwe leerplanconcept ZILL zin in leren zin in leven ) Ook de kleuters gaan aan de slag. We maken onze eigen placemat en ZILLIE krijgt er ook één . Tot de volgende keer ZILLIE

Welkom in onze klas
IMG_0407.JPG

Zillie had een vreemd watje bij. Het plakt op haar gezicht en ruikt lekker… Het is suikerspin! Hoe wordt dit gemaakt? En waar komt suiker vandaan? Eerst enkele ritjes op de draaimolen en dan gaan we op onderzoek. De mevrouw van de snoepkraam laat ons zien hoe je van gekleurde suiker een suikerspin kan maken. Maar van waar komt nu die suiker? We trekken samen naar het bietenveld en proeven van de bieten. Mmmmm wat smaken die zoet. Hiervan wordt dus suiker gemaakt. Op een filmpje zien we hoe de suiker in het fabriek geproduceerd wordt. We knutselen zelf een suikerspin naar keuze, proeven het verschil tussen zoet en zuur, bouwen een eigen kermis in de turnles,...  Het was alvast een zoet kermisweekje, en als afsluiter maakten we zelf suikerspin in de klas. We konden Zillie dus veel vertellen toen ze terug op bezoek kwam.

Thema Kermis - Suiker
IMG_0851.JPG

De bril van Zillie wil niet op haar neus blijven staan… Natuurlijk niet, er ontbreekt een stuk. Hoe noemen de delen van de bril? Welke soorten brillen bestaan er? We komen het allemaal te weten in de klas en bij de optieker. En ook voelen we tijdens de spelletjes hoe het is om blind te zijn, net als Bartimeus …De bril van Zillie wil niet op haar neus blijven staan … Natuurlijk niet, er ontbreekt een stuk. Hoe noemen de delen van de bril? Welke soorten brillen bestaan er? We komen het allemaal te weten in de klas en bij de optieker. En ook voelen we tijdens de spelletjes hoe het is om blind te zijn, net als Bartimeus …. We maken in onze klas ook een opticien waar we net als echte optiekers oogtesten kunnen doen. We brengen een nieuwe bril me voor ZIllie maar;... ze kan er niet goed door kijken... natuurlijk niet Zillie, je moet naar de optieker om je ogen te laten meten... Zelf knutselen we ook nog een mooie bril, en de week afsluiten doen we met de strapdag! Iedereen te voet of met de fiets? Iedereen een fluohesje en helm? We dansen samen het Straplied en doen leuke fietsspelletjes... De week is omgevlogen!

 

 Thema Brillen
IMG_1131.JPG

Vorige week draaiden het rond het zintuig kijken, deze week wilden de juffen het graag hebben rond onze lichaamsdelen. Maar onze kleuters dachten daar anders over, zij hadden meer interesse in de binnenkant van hun lichaam. Want Giel kon ons laten zien hoeveel ribben hij had door zijn buik heel erg in te trekken. We gingen dus op zoek... Wat zit er daar dan allemaal aan de binnenkant van ons lichaam. Zo kwam Billie Botje het skelet binnen in onze klas. En zo maakten ook onze kleuters hun geraamte na, ieder op zijn eigen manier. Later deze week kwamen we te weten hoe het was om te leven met een beperking... Wat als er iets niet zo goed werkten? Wat als we niet konden lopen? Hoe is het om blind te zijn?... Al deze dingen konden de kleuters aan den lijve ondervinden... Kijk gerust mee naar de foto's... 

 Thema mijn lichaam
IMG_1545.JPG

Maandag kwam Zillie langs met allemaal vreemde foto's uit haar brievenbus,... onze kleuters herkenden deze foto's, ze hadden ze ook al langs de weg zien staan... Maar waarom stonden die langs de weg?? Ook begonnen Jules en Miel maandag met ruzie maken ze wilde allebei de baas zijn! Jules wilde een fietsparcours, pizzeria en een tekenschool... terwijl Miel een voetbalplein, frituur en muziekschool wou hebben... De kleuters vonden ruzie geen goed idee! En samen met de juf kwamen we tot de conclusie dat de kleuters mochten beslissen wie er 'de baas' mocht zijn en wie er zou winnen... Zo kwamen we tot eerlijk stemmen. De hele week zijn we in de weer geweest met flyers en affiches te maken, niet alleen van Jules en Miel hun voorkeuren, maar ook onze eigen voorkeuren kwamen aan bod. Op vrijdag was het dan eindelijk zo ver!! We mochten naar het stembureau... Zelfs radio 2 en tv limburg kwamen langs... Na een spannende telling was het Jules die gewonnen heeft!! Jules was super blij!! Miel verdrietig! Maar zo alleen baas zijn vond Jules maar niks! Daarom besloot hij om samen met Miel te gaan fietsen en te voetballen! Want samen is veel leuker dan alleen! De kleuters vonden het een schitterende oplossing!

De verkiezingen van Rutten
IMG_1872.JPG

Zillie is heel blij omdat ze binnenkort jarig is maar toch is ze ook verdrietig.....Ze heeft geen idee hoe oud ze wordt en hoeveel kaarsjes er op haar taart mogen …. Wij denken na ... Met de identiteitskaart van de juf komen we meer te weten... De foto' s vertellen jullie meer ...

De verjaardag van Zillie
IMG_1987.JPG

Op vrijdag werden we uitgenodigd om samen met de kleuters van Piringen en Overrepen naar de schuur van de Ezelsbeek te trekken. Hier wachtte Lotje ons op om haar mee te nemen op avontuur. Lotje is een nieuwsgierig heksje wat op bezoek gaat bij 4 andere heksen; De muziekheks, de kookheks, de slaapheks en de knutselheks. Na het toneelstukje trokken we allemaal samen naar onze school, het was een drukke maar gezellige bende. Hier konden we enkele leuke workshops volgen, we leerden op een bezem vliegen, knutselde onze eigen mini bezem of toverstaf en mochten samen met de kookheks heerlijke spinnenkoekjes maken. De komende weken zijn we nog altijd bezig om de heksen beter te leren kennen.... 

Nieuwsgierige Lotje
4db46f26-ed2d-4527-bcb6-2f0e3df3ce21.jpg

 

Vandaag vond ons jaarlijks grootouder feest weer plaats. Nieuwsgierige Lotje was ook van de partij. De voorbije weken kwamen enkele grootouders naar onze klas en maakten net als de muziekheks prachtige muziek, bakten wat lekkers zoals de kookheks en waren creatief net als de knutselheks. Bedankt voor jullie leerrijke bezoekjes oma's en opa's!

Grootouders
IMG_2495_bewerkt.jpg

2 weken geleden kwamen we in school maar Jules en Miel waren nergens meer te bespeuren. Er lag wel een brief met letterkoekjes van schrijfpiet en een cd van muziekpiet . Enkele dagen later werd er iets duidelijk.... Bij sommige kleuters lag een schoen van Jules en Miel bij hun gevulde schoentjes. Jules en Miel zijn de Pieten en de Sint gaan helpen... Zullen ze nog wel terugkomen ? Ja hoor . Samen met knutselpiet muziekpiet en de Sint geraakten ze weer terug in school. En op de daken klimmen vinden ze toch wel eng en koud dus blijven ze weer graag in ons schooltje . En Sint en Pieten … bedankt voor jullie bezoek en de mooie geschenken. Tot volgend jaar !

Thema Sinterklaas
IMG_2823.JPG

Zillie kwam net voor de vakantie nog eens op bezoek. Ze had iets minder goed nieuws, ze had ruzie met haar vriendin. Terwijl ze nochtans een kaartje had verstuurd om haar een gelukkige verjaardag te wensen. Wij zochten uit hoe dat kon gebeuren... we bekeken allerlei wenskaarten en kwamen er zo achter dat ieder kaartje voor verschillende gelegenheden konden dienen. Zillie stuurde zen kaartje met een kruisje erop... niet het juiste kaartje dus... ondertussen gingen wij ook met verschillende media aan het werk, zo stuurden we e-mails naar mama of papa. We trokken ook naar de kerk in Piringen voor het toneel: “Lotta viert kerst”Ook juf Lisa kwam langs in onze klas, we maakten een kersthuis en kerstwinkel in de klas. Afsluiten deden we naar jaarlijkse gewoonte met een kerstfeestje! Fijne feestdagen iedereen!

Kerstwensen in de klas
IMG_1340.JPG

Tijdens de turnles was ZILLIE een beetje te hard aan het lopen en ze viel... Auw... We zagen geen wonde of bloed. Wat nu? ZILLIE werd naar spoed gebracht. Haar voet is verstuikt. Maar hoe leggen ze een verband en gips aan? De mama van Siebe en juf Tessa leerden ons heel wat bij over verzorging. Onze klassen werden omgetoverd tot een ziekenhuis en verzorghokje en we mochten zelfs in een echte ziekenwagen en brandweerwagen zitten.

Zillie heeft een ongeluk
IMG_1670.JPG

Wat een leuke verrassing toen we wakker werden... sneeuw... joepie!!! Dit konden wij niet zomaar voorbij laten gaan. De volgende dag kwamen we lekker warm aangekleed naar school en konden we genieten van een leuke sneeuwwandeling. Sleeën, sneeuwballen gooien, sporen maken in de sneeuw,... Ondertussen gingen we ook kijken of we het ijs wat we buiten konden maken binnen ook konden maken. En hoe zat dat nu met ijs-sneeuw-en water? Welk glas is het volst? 

Sneeuwpret
IMG_3527.JPG

Zillie kwam deze week nog eens langs in onze klas. Ook zij had het erg koud. Maar Zillie… jij hebt ook een dun jasje en dunne sjaal aan. Dat is geen jas en sjaal voor in de winter. Dat stof is niet warm genoeg. Zo starten wij ons onderzoek naar welk stof wél warm genoeg is. Wollen jassen en wollen sjaals zeiden de oudste kleuters al snel. We trokken naar de schapen om die wol eens van dichtbij te bekijken. Bekeken een filmpje over de weg van wol naar stof, en bekeken ook andere stoffen en kledingstukken.

Ook Zillie heeft het koud
IMG_3820.JPG

Wat zien we daar op de speelplaats... flessenpost... waar komt die vandaan? We lazen vol spanning de brief. Hij was van Woeste Willem, een piraat met pensioen die geen zin had in vrienden maken. Gelukkig konden wij hem op andere gedachten brengen, wij lieten zien hoe je vrienden moest maken en hoe je een goede piraat kon zijn! Ondertussen was ook juf Lisa bij ons in de klas, zij heeft samen met ons piratenkleren geknutseld. In de klas en turnzaal hebben we een echte piratenboot gemaakt, met anker, kombuis, vlag, eiland, schat,... Op een dag kregen we zelfs bezoek van 2 piraten: roodbaard en zwartbaard. Ze hadden een schat gestolen en kwamen die op ons eiland begraven. Op vrijdag sloten we het thema af met een heus piratenfeest. Woeste Willem zorgde voor een schattenzoektocht, met een piratenquiz, zo konden we allemaal sleutels verdienen. Welke zouden we nodig hebben voor de schat?? Maar nog belangrijker … wat zat er in de schat? Allemaal lekkere dingen, hmmm… Woeste Willem vroeg zich af of we hiermee echte piratenboten konden maken. Tuurlijk konden we dat!! Bedankt Woeste Willem voor deze leuke weken! 

Piraat Woeste Willem
IMG_4178.JPG

Na de krokusvakantie zijn we gestart vanuit de interesse van de kleuters en werkten we het thema dinosaurussen uit. Er heerste een grote betrokkenheid bij al onze kleuters! We zochten dingen op in boeken, tekenden dino 's, leerden de verschillende eigenschappen kennen, hun naam schrijven,... In de tweede week trokken onze oudste kleuters zelfs naar het dino museum in Brussel. Een heel avontuur maar zeker en vast de moeite!! Nu we wisten hoe een museum er uit zag, en wat we allemaal te weten waren gekomen vonden we dat het tijd was om ons eigen museum in te richten in de klas. Op donderdag 28 maart was het dan zover: mama's, papa's, oma's, opa's,... iedereen was welkom! Dankzij onze zelf gemaakte uitnodigingen wisten de bezoekers dat ze moesten betalen met stenen. 3 steentjes voor een volwassene en 1 steentje voor een kind. Onze kapoenen namen graag de taak van kassierster of gids over. Het was een zeer geslaagd thema zowel voor de kleuters als voor de juffen.  

Ons eigen dinomuseum
bottom of page