top of page

  

Kleuterschool 

          EVERMARUSKE​​

  • Facebook
  • Instagram

Schooljaar 2012 - 2013

Vroem vroem, volle gas, terug naar de kleuterklas!!

En we waren weer klaar om er volop in te vliegen dit jaar!!! Met ons jaarthema rond voertuigen starten we super snel!! Dit jaar zal alles een beetje rond voertuigen gaan. Hier al een klein voorsmaakje...

Tongeren kermis

Joepie... het is weer zover... de jaarlijkse kermis is weer in Tongeren, en natuurlijk konden wij dit niet zomaar voorbij laten gaan. Op maandagnamiddag trokken we met de bus naar Tongeren, hier mochten we enkele ritjes op de draaimolen en sloten we de dag af met een lekker bakje frietjes. De rest van de week beleefden we nog veel plezier rond dit thema... een eigen kermis in de turnzaal, een groepswerk maken van de draaimolen, suikerspin en popcorn maken, we maakten zelfs een eigen frituur in onze klas...

Thema Senegal: Gloobje op bezoek:

Maandag bracht de postbode wel een heel apart pakje naar onze klas... We waren natuurlijk allemaal nieuwsgierig wat er in de koffer zou zitten... Samen met de juf openden we de koffer en... Gloobje kwam tevoorschijn. Hij was een beetje verdwaald, kwam van Senegal en vroeg of hij even in onze klas mocht logeren. Wat heeft hij ons veel geleerd!!! We hebben in onze klas een Senegaleese hoek ingericht waar we net als Fatou (Gloobje zijn vriendinnetje) konden leven en spelen. Gloobje leerden ons mango's eten en pindasoep maken. Maar wij hebben gloobje ook Belgische soep leren maken en als afscheidsfeestje maakten we lekker Belgische frieten met de aardappelen die we bij boer Luc zijn gaan halen. Ook dit was een leerrijke ervaring, nu weten we hoe die aardappelen uit de grond in de schuur terecht komen!!

Herfstwandeling:

Oktober is weer daar, en natuurlijk gaan wij naar jaarlijkse gewoonte op herfstwandeling. Dit jaar trokken we naar aanleiding van ons jaarthema met de trein en bus richting het domein in Kiewit. Na een fikse wandeling en onze zakken gevuld met herfstmaterialen trokken we richting de speeltuin waar we onze lekker boterhammen op smulde en daarna lekker konden ravotten!! We beleefden een heerlijke dag!!!

Thema Grootouders:

Ons thema grootouders was een groot succes. Er kwamen oma's en opa's over de vloer. Ze leerden ons wafels bakken, fietsen maken, bloemstukjes maken, strandbloemen plooien, bloempotjes versieren en leesden ons zelfs een verhaal voor. Na dit alles hebben wij hen mogen verwennen op het jaarlijkse grootoudersfeest. En natuurlijk horen bij een feest ook cadeautjes, we poseerden daarom met onze mooiste regenjas en paraplu, het thema was dan ook: "het herfstweer!" Dank jullie wel oma en opa voor alles wat jullie voor mij doen!!!

Sinterklaas:

December is natuurlijk de maand dat de Sint jarig is!! Ook wij vieren dit graag met hem. Dit jaar wilden Juf Nele en Juf Els ook piet worden, ze mochten zelfs op bezoek gaan in het Sintenkasteel... Zo werden ze verzorgpiet en stuntpiet! Juf Els bezeerde haar voet, maar werd goed verzorgd door Juf Nele! Sinterklaas kwam zelf een kijkje nemen hoe zijn pieten het deden, maar hij was zijn eigen pieten kwijt... Hier zat lachpiet  voor iets tussen. Gelukkig hebben de kleuters helpen zoeken. Toen was het pakjes tijd, en dit jaar bracht de Sint leuk speelgoed voor in de klas!!

Kerstdrink in Rutten:

Dit jaar organiseerde het dorp Rutten een kerstdrink voor al de inwoners en sympathisanten. Ook de kleutertjes van Rutten wilden hier niet ontbreken. We hebben ons best gedaan om enkele mooie dingen te knutselen. Wegens het slechte weer zijn we moeten verhuizen naar de scoutslokalen. Maar desondanks werd het samen met alle mama's, papa's, oma's, opa's, buren,... een zéér gezellige en geslaagde avond. We hebben kunnen smullen van lekkere frietjes, loempia's en pannenkoeken. Bedankt allemaal voor jullie steun en aanwezigheid!! 

Deze week draaide alles in onze klas rond de post en de postbode. Juf Els vertelde ons dat ze postbode wilde worden, en Juf Nele wilde aan het loket gaan werken. Maar wij vonden dit geen goed idee!! We wilden ze liever bij ons in de klas houden. Daarom besloten we om samen een loket en brievenbussen in de klas te maken. Niet alleen de juffen, maar ook wij konden zo kennis maken met het beroep: De postbode! 

We konden zelf brieven schrijven naar kinderen in de klas en stuurde zelfs een brief op naar mama en papa! 

Zo leerden we ook wat de postbode allemaal brengt, en lazen we samen met de juf de krant. Hier stond van alles in wat ons verdrietig, bang, boos maar gelukkig ook blij maakte.

De 2de week kwam er zelfs een kaartenwinkel bij ons postkantoor. Wat had de postbode veel werk, al deze brieven sorteren, stempelen en bezorgen!!! Bovendien viel er ook nog heel wat sneeuw, wat ons veel slee en speel plezier bezorgde!!

Thema post:

Ook in Rutten hebben we de afgelopen weken feest gevierd. We kregen flessenpost... van een wel heel bijzondere persoon... nl. Pieter Piraat... Hij had voor ons een kist met spullen achtergelaten in de school. Met behulp van een plan hadden we deze snel gevonden. Piraten kleren, zwaarden, een piratenboot, boeken over piraten, hoeden,... Kortom we konden onze klas omtoveren tot een piraten schip!! Zelf hebben we ook niet stil gezeten, we knutselden een hele piratenoutfit (t-shirt, hoed, ooglapje en een papegaa!)

Maar Pieter Piraat had natuurlijk ook een echte schat met echte schatkaart, deze stukjes hebben we moeten verdienen... zo moesen we leren samenwerken, piratenturnen en eruit zien als echte piraten! De laatste dag voor de vakantie kregen we het laatste stukje en moesten we opzoek gaan naar de sleutels en de schat! Deze zat vol met lekkers en een stappenplan hoe we lekkere piratenbootjes konden maken. De mama van Adam was op ons piratenfeest heerlijk frietjes komen bakken!

Mmmmm wat hebben wij genoten!!!

Thema piraten:

Onze jarigen:

We willen graag een extra foto album toevoegen waar we enkele foto's van onze jarige kleuters in toevoegen. We zullen dit album iedere maand aanvullen met de jarige van die maand. Zodat op het einde van het jaar in dit album al de jarige te zien zijn!

Mijn lichaam:

Deze week leerden we over ons lichaam...
Welke lichaamsdelen hebben we allemaal, en welke kennen we al? Wie is er de grootste van ons allemaal? En zien onze handen er allemaal hetzelfde uit? Wie heeft er de grootste voeten? We mochten met onze voeten in de verf, konden verschillende schoenen passen,...Ook hebben we een aankleeddiploma mogen verdienen... Wie kan er zich al helemaal zelf aan en uitkleden? In de vakantie was het as woensdag geweest, ook in de klas hebben we palmtakjes verbrand en kregen we van juf Els een kruisje van as. Juf Nele vertelde het verhaal van de voetwassing van Jezus, en wij mochten mekaars voeten wassen in de poppenhoek.

Bovendien was het ook nog eens dikke truien dag, gelukkig was er lekker warme chocomelk en deden we het aankleedspel, wie had er het meeste aan... joepie... Adam en Julie hadden het meeste aan!! Zij werden dikke truien Koning en Koningin!!

Dino's in de klas:

Wat keken we uit naar deze 2 weken. Juf Isabelle kwam ons 2 weken lang onderdompelen in de Jura tijd. Een archeologe nam ons mee in de teletijdsmachine waar we iedere dag een nieuwe dino konden ontdekken. We kennen ondertussen heel wat moeilijke namen en kunnen de dino's zelfs tekenen. We mochten zelf archeoloog spelen en skeletten opgraven in de zandbak. Hierna moest dat natuurlijk in mekaar gezet worden en ook dit lukte ons aardig.

Voor ons eigen dinomuseum gingen we aardig aan de slag, knutselen van een Brachiosaurus en Stegosaurus, een dino-ei knutselen, een skelet van spaghetti maken, puzzelen, de T-rex opnieuw scherpe tanden geven,...

Bedankt Juf Isabelle voor deze 2 zeer leuke en leerzame weken!!

Kapoenen en Giraffen naar de bibliotheek:

Deze week werden de oudste kleuters uitgenodigd in de bibliotheek. Ze leerden wat er allemaal te vinden was in de bibliotheek en moesten allerleid opdrachtjes uitvoeren. Al spelender wijs kwamen we te weten wat mocht en niet mocht in de bibliotheek. Wij gaan zeker nog eens terug!!

Na de dino's gingen we aan de slag rond het thema doeken. Toen we maandag in de school aankwamen was er een groot probleem, we konden de klas niet meer binnen. Er hing een grote witte doek voor onze deur. Eenmaal er allemaal onderdoor gekropen gingen we op zoek naar een oplossing.

Ook de rest van de week zijn we nog bezig geweest rond dit thema. We leerden veel verschillende doeken kennen, en ook het nut van de verschillende doeken kwam aan bod. We mochten zelf was op hangen, zakdoeken versieren voor onze vriendjes, vlechten met repels stof, een schimmenspel spelen, en zelfs tenten bouwen in de klas...

Tijdens dit thema trokken we al samen op weg naar Pasen, en dit samen met manneke Pasen die een mooie aftelkalender voor ons bij had. 

Thema Doeken:

De goede week + Wereldwaterdag

In de goede week zijn we veel te weten gekomen over Jezus en zijn vrienden. We speelden zelf met de juf het laatste avondmaal waar de juf het brood brak en we allemaal uit 1 beker mochten drinken, wel geen wijn natuurlijk!! :)

Ook was het nog Wereldwaterdag, we brachten allemaal onze eigen beker mee, die de juf vulde met kraantjeswater! Ook hebben we in de turnzaal leuke spelletjes gespeeld met water, zo leerden we hoe andere kinderen soms ver moeten wandelen met een wel heel zware kom of emmer om water te hebben!

Op goede vrijdag hielden we een sobere maaltijd waar we enkel brood met confituur of boter mochten eten. We gingen samen met de juf op bezoek in de kerk waar we de kruisweg volgden. Maar toen we terug kwamen wachtte er een grote verrassing... De paashaas was langs geweest in de klas... ZOEKEN MAAR!!!!!!

Thema Bakker

Na een welverdiende vakantie, zijn we er deze week ingevlogen met thema Bakker. Eerst leerden we hoe de bakker aan zijn bloem kwam. En hierna zijn we zelf een kijkje gaan nemen in de bakkerij van Bart. Hier mochten we zelf onze sandwiches rollen en besmeren met ei voor een mooie glans. We zagen wat er allemaal in het kneed machine moest, en zijn zelf in de rijstkast gaan staan, helaas werden niet wij maar wel de sandwiches groter! 

In de klas hebben we de schort van bakker Bart vol bloem mogen plakken en schilderden we heerlijk brood met granen. 

Lente - Moederdag

Na regen komt zonneschijn... en van deze eerste zonnestralen hebben wij genoten!! Samen zijn we op lentewandeling geweest bij het kasteel van Hamal. We zijn voor Moederdag naar de weide getrokken en hebben klavertjes gezocht. We wilden mama immers veel geluk schenken! 
Maar buiten het schilderen en knutselen voor mama hebben we ook aan onze tuin gewerkt, we willen dit jaar nog graag een bloemen en groentetuintje aanleggen. De voorbereidende werken zijn alvast gestart!! Ook zijn we een kijkje gaan nemen in het tuincentrum Gardenforum wat we allemaal nodig hebben en wat voor plantjes we konden planten of zaaien. 

Kapoenen en giraffen blijven een nachtje logeren

Het was dan eindelijk zover... na dagen aftellen op onze kalender mochten we vandaag onze logeerkoffer mee naar school brengen. Gepakt en gezakt kwamen we toe. Het was nog een hele dag wachten voordat we onze bedden mochten inrichten.

Maar al snel kwamen we tot het probleem dat we nog geen avond eten hadden. Na wat overleg hebben we samen gekozen voor spaghetti! Zo trokken we gezellig met z'n allen naar de winkel. Een maal terug in school ging Juf Yolande aan de kook, en wij mochten gezelschapsspelletjes spelen. Mmmmm wat heeft die spaghetti gesmaakt!!! Nu tijd voor onze pyjama party!!! De avond hebben we rustig afgesloten met een bakje chips en een mooi verhaal over Figaro die snurkt... En toen was het tijd om naar dromenland te vertrekken.... sssstttttt.... 

Schoolfeest 2013: Spetter spat in het nat!!

En zo werd het weer snel juni... En dus ook tijd voor ons jaarlijks schoolfeest. Dit jaar stond het in het teken van het water... Want Juf Nele en Juf Els hadden een waterlek... En wat kunnen we met dat water allemaal doen... 

Kijk hier alvast hoe onze kleuters het ervan af hebben gebracht!!

Langs deze weg nog eens een bedankje voor al de helpende handen die deze dag voor zowel kleuters als juffen onvergetelijk hebben gemaakt!!!

Thema water - vissen

En na ons schoolfeest gingen we nog even verder met het thema water...  Julie en Juf Gertie namen hun vissen mee naar de klas. Deze hebben we eens van dichtbij bekeken en nagetekend. 

Ook zijn we op bezoek geweest bij Louis zijn vijver... Amai wat waren dat veel vissen. Er zat zelfs een schildpad tussen al die vissen. Toen we ze ook nog eens eten mochten geven konden we ze pas echt goed bekijken!

In de klas hebben we dan ook ons eigen aquarium met vissen gemaakt!

Schoolreis: Binnenspeeltuin Kinderrijck

Voor onze jaarlijkse schoolreis trokken we dit jaar naar de nieuwe binnenspeeltuin in Bilzen. 
Het werd een super leuke dag, met frietjes en als afsluiter een lekker ijsje. 
We hebben ons kunnen uitleven in het ballenbad, op de trampolines en nog veel veel meer!!
Helemaal uitgeteld vertrokken we terug richting Rutten. 

bottom of page